Tudor.b tu tii cu ursul, e clar...
XSamSung nu stiu ce ce "baeti" din Iasi ai vorbit tu.. probabil cu aia care le dau bani la politisti sa se duca la altii, sau le vand ponturi ca uite acolo e unu care are server sau ala are filme, pentru ca sa poata sa intre ei peste reteaua existenta in zona... Nu vin politistii asa (la intamplare) cum scrie in ziar... Asa cred eu...
Oricum e ilegal ce fac politistii.. sniffing-ul din cate stiu eu este ilegal, iar fara sniffing sau alte chestii din astea nu stiu cum pot sti ei cine downloadeaza si ce la un moment dat..
Cat despre confirmari.. Pot sa confirm ca s-au facut perchezitii la 2 oameni (nu cei din ziar) si s-au confiscat calculatoarele, s-au cautat toata casa documente, cd-uri, etc.. Unul dintre cei 2 imi este amic, si dadea net la o serie de prieteni (am avut si eu net de la el la un moment dat). Puneam toti bani si el se ocupa de administrarea serverului. Faza e ca nu are firma, nu dadea chitante (un lucru logic.. ca daca sunteti 10 prieteni sau 2 sau 3 si unul da share la netul lui, si dati bani impreuna nu vine acu ala si va da la toti chitante, ca doara plata net-ului se face ca persoana fizica). Faza tare e ca i-au luat serverul si primisera politistii pont ca pe serverul asta ar fi si un server de DC++ (dar teapa.. k serverul de DC++ e la altcineva din retea). De ce au intrebat oare politistii? De unde stiau ei de server de DC? De ce n-au stiut ca adresa IP de la copul confiscat e diferita de cea a serverului de DC daca chiar au verificat prin retea ce se intampla? E clar ca pontul a venit de undeva cu interese...

Si iaca, inainte de faza cu pricina, alta retea si-a tras fibra ilegal (au pus fibra pe alta fibra, plus n-au avut consemnul locatarilor din bloc) in zona unde e reteaua mea. Oare nu e nici o legatura?
Perchezitii din astea au mai fost si inainte in Iasi, dar majoritatea au tinut de caminele studentilor, sau la cei care vindeau CD-uri pirat pe net. De exemplu, era unu prin Tudor care-si punea splash screen-uri pe jocuri cu "Busyka" (poate ati vazut din astea).. Ei, saracu Busyka a fost vizitat de autoritati mai demult... Cand s-a vazut prins, a zis k nu el a spart jocurile, ca el doar isi punea nickname-ul asa de flori de tei...

Mare cracker Busyka asta k de fapt nu facea el spargerea jocurilor (oricum era clar). Prin caminele studentilor, din cate stiu s-au mai facut perchezitii si mai de mult.. nu stau acuma sa le enumar.. cautati si voi pe net, sau intrebati pe altii..
Cu "nu ne permitem, ca suntem in Romania", nu sunt de-acord.. Daca tu, Gigel, vinzi papuci, si vine unul intr-o zi si-ti fura 80% din papuci si-i vinde in 10 zone diferite cu acoperire mai buna ca magazinul tau, atunci tu pierzi o groaza de bani ca hotul iti vinde produsele tale si face bani din munca ta; chiar daca hotul ar da papucii gratis, tu oricum pierzi clienti si banii care i-ai investit in costul de productie... "Nu ne permitem, suntem in Romania!" NU va permiteti? Dar blugi de 1-2 milioane va permiteti, tricori de 4-500 mii va permiteti? Adidasi/pantofi va permiteti, macar o data pe an? Eu nu tin cu ursul, pentru ca toata lumea are pe calculator macar un mp3, macar un film care-l are fara licenta, sau fara sa aiba si originalul (copii de backup ale originalelor sunt permise atata atimp cat nu le distribui/share-zi mai departe). Eu zic ca BSA-ul ar trebui sa combata sharingul masiv din cadrul huburilor; multe hub-uri au limita minima de sharing de cativa GB (5-10-30). Fara limitele astea sunt sigur ca s-ar gasi persoane care sa puna la sharing numai chestii free (mp3-uri/filme/documentare/tutoriale/documentatie free). Torrentele is o alta shmecherie. La torrente nu era o lege speciala (poate are cineva amanante cu legea). Prin torrente nu tragi un fisier de la cineva, ci tragi numai fragmente din acea sursa, air tu nu share-zi decat fragmente, nu sunrsa intreaga. Fragmentele dintr-un fisier nu intra sub EULA (cred, poate ma insel).
Ar fi frumos (dar nu cred) ca sa citeasca cineva de la minister/politie/BSA chestiile care s-au scris aici, si sa dea niste lamuriri cu privire la lege. Daca nu se mediatizeaza legile copyright-ului, daca nu se vor face campanii de informare, degeaba o sa vina la toti romanii in acasa (va dati seama cate mandate le trebuie), ca nu toti vor intelege ce e ala drept de autor. Pirateria n-o sa fie inlaturata in totalitate, asta e logic, dar se va micsora daca se va face o informare mai buna... Cu chestii din astea de speriat lumea, ca vine si-ti sparge casa, n-o sa se ajunga prea departe... pentru ca, la un moment dat, ar trebui verificate si persoane sus-puse din stat, si cei de la BSA, si altii, si sunt sigur ca nu au toti, in totalitate, programe/filme/muzica cu licenta.
Despre programe free, gasiti un post mare pe nush ce forum, dati search pe google.. s-a facut o lista
Sper ca v-au placut povestioarele... Concluzia: mai bine ne mutam in Congo.
P.S. BSA-ul ar trebui intai sa faca perchezitii la institutiile de invatamant.. Sunt licee care au soft, dar n-au sigur licente pentru tot... dar bine inteles ca ies basma curata tot timpul. Nu mai zic cate firme mici de web design si design care au programe fara licenta... Nu sta o firma la inceput sa cumpere 7-10 licente de Photoshop, Macromedia Flash, Corel, etc. Eu cel putin nu cred
P.S.2: Ar fi bine sa ma pregatesc sa-mi iau alt comp dupa post-ul asta.. poate ma trezesc maine cu cineva de la BSA la usa
----------------------
Informatiile din acest post sunt pur speculative sau roade ale imaginatiei SF a autorului si/sau refecta doar parerea personala a autorului si nu pot fi luate ca fiind adevarate.
![Respect [smilie=Respect.gif]](./images/smilies/Respect.gif)